Australia - “Posibil Război” spune Kim Beazley. Metale rare de peste un miliard de dolari.
În vestul Australiei se găsesc minerale rare de peste un miliard de dolari și Australia intenționează să înceapă prelucrarea acestora.
Metale cruciale în fabricarea armamentului de apărare.
În inima deșertului din vestul Australiei, la doar trei ore nord de Perth, se află o imensă grămadă de nisip negru. La o primă privire, nisipul pare obișnuit, dar eticheta sa de preț spune cu totul altceva.
"Ce se află aici astăzi valorează peste un miliard de dolari", declară Dan McGrath, șeful diviziei de metale rare la Iluka Resources.
Compania minieră Iluka deține această masivă stivă de nisip, care conține particule infime din cele mai puternice metale din lume, numite metale rare.
Ce face metalele rare atât de valoroase este că sunt cruciale în fabricarea armamentului de apărare.
Kim Beazley, unul dintre cei mai faimoși foști miniștri ai apărării din Australia și acum consilier al producătorului american de arme Lockheed Martin, subliniază importanța metalelor rare în industria militară.
"În armata americană, 3400 de sisteme de arme conțin metale rare", afirmă el. "Nu este ceva unic despre sistemele de arme americane; în fiecare zi, rușii și ucrainenii se confruntă folosind metale rare."
China a fost prima țară care a recunoscut importanța metalelor rare, obținând un monopol asupra prelucrării acestor minerale. Restul lumii nu a avut altă opțiune decât să cumpere mineralele rare de la China.
"Privind la asta, poți să fii amărât sau poți să spui: acum trebuie să fim inteligenți. Asta trebuie să facem, nu ne putem permite să așteptăm", spune Beazley.
Dar de ce să nu păstrăm lucrurile așa cum sunt? Problema este că nimeni nu are încredere în China.
În 2010, ca formă de represalii, China a refuzat să vândă produse prelucrate din metale rare Japoniei.
Și mai alarmant, China a adoptat recent legi puternice care permit guvernului comunist să oprească robinetul oricând doresc.
"China a declarat că nu va trimite produse din metale rare nimănui care este un adversar al Chinei. Deci, tehnic vorbind, ei au deja legi împotriva Statelor Unite și a noastre, în acest sens", a declarat Beazley.
"Nu trebuie să fii împotriva chinezilor sau să îți fie frică de China pentru a spune că a avea doar o sursă de aprovizionare este prostesc."
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă China ar înceta să vândă metale rare procesate vestului, Beazley nu ocolește cuvintele.
"Posibil război", spune el.
Deci, ce va face Australia?
"Suntem într-o poziție unică și invidiabilă, binecuvântați cu mai multe metale rare decât oricare altă țară.
Cheia acum este să începem prelucrarea metalelor rare aici".
Și asta este exact ceea ce intenționează să facă Iluka, datorită unui împrumut de 1,25 miliarde de dolari de la guvernul federal.
Iluka intenționează să construiască prima rafinărie de prelucrare a metalelor rare în afara Asiei, în vestul Australiei, chiar lângă stiva de nisip valoroasă.
Dar există o condiție: nu pot vinde nicio parte din stiva lor existentă către China.
"Cea mai importantă condiție a facilității financiare este că stiva este produsă prin intermediul rafinăriei", spune McGrath.
Există, de asemenea, o mulțime de bani disponibili pentru alte companii.
Miercuri, la Washington, prim-ministrul Anthony Albanese a anunțat că sunt disponibile aproape 6 miliarde de dolari în împrumuturi guvernamentale pentru a ajuta companiile miniere să păstreze și să prelucreze aici mineralele.
Ministrul Resurselor, Madeleine King, decide cine primește banii.
"Adevărul este că China și-a dezvoltat industria de minerale critice și metale rare timp de 20 de ani. Acum trebuie să concurăm și să recuperăm și de aceea guvernul se implică în acest sector de minerale critice și metale rare", spune King.
Înapoi în vestul Australiei, la Iluka, se lucrează la capacitate maximă.
Compania intenționează să își finalizeze rafinăria la sfârșitul anului 2025 și să producă metale rare prelucrate până în 2026.
Nici rău, dacă luăm în considerare că singurul motiv pentru care au această imensă stivă de metale prețioase este un noroc extraordinar.
Acum 30 de ani, când China și-a dat seama de valoarea metalelor rare, și un angajat priceput de la Iluka a realizat același lucru.
Compania a considerat-o aproape lipsită de valoare, dar l-a convins să o păstreze, având sentimentul că într-o zi ar putea avea o valoare.
Dan McGrath spune că nimeni nu știe cine este lucrătorul, dar ar vrea să-l găsească.
"Cine a fost acela? Nu știu, dar a fost o alegere foarte inteligentă. Aș vrea să-i cumpăr o bere, cred", spune McGrath.
Conform 90 Minutes Australia.